vrijdag 22 juli 2011

Nog een keer Hand in hand-kameraden voor Johnny Hoes


Zanger, tekstschrijver en producent Johnny Hoes is zaterdagavond op 94-jarige leeftijd overleden. Hoes lag in een ziekenhuis in Weert, waar hij in kritieke toestand was opgenomen na een hartinfarct. Hij overleed in het bijzijn van familie. Dat liet manager Jan Verweij van platenmaatschappij Telstar weten. Wanneer de uitvaart is van Hoes, is nog niet bekend.


De in Rotterdam geboren Hoes stond bekend als de koning van de smartlap. Hij schreef en produceerde vele carnavalskrakers en levensliederen. Zijn grootste hit was Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, met 450.000 exemplaren de beste verkochte Nederlandstalige single ooit.
Hoes bewerkte ook het bekende Hand In Hand, Kameraden samen met tekstschrijver Jaap Valkhof tot het clublied van zijn favoriete club: Feyenoord. In 1963 richtte Hoes met zijn zoon en dochter z'n eigen platenmaatschappij op: Telstar.



Nederlandstalige hit


Och was ik maar..... bij moeder thuis gebleven. Dat was zonder meer de bekendste hit van Johnny Hoes. Het in 1961 vervaardigde lied, waarvan toen het recordaantal van 450.000 plaatjes werd verkocht, is tot op heden tegen de tijd bestand gebleken.
Costa del Sol is misschien een goede tweede, het 'tingelingeling' er achteraan was overigens een bijdrage van Hoes' eigen kinderen. Die zongen het er zomaar opeens bij, net als heel Nederland korte tijd na verschijning. 
Hoes overleed zaterdag op 94-jarige leeftijd in Weert.

Blogarchief